Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Különleges képességei

 

Gyógyító hatások 

Vagy a Szigetnek, vagy egy, a Szigeten található mögöttes erőnek látszólag gyógyító tulajdonsága van. Ezen erő kisebb gyógyítások mellett nagyobb, feltűnőbb csodákat is végrehajtott már, a nevezetesebbek közt: John lábra állása a Szigeten, Rose kigyógyulása a rákból. A Szigeten szerzett sérülések is sokkal hamarabb meggyógyulnak, sőt, a néha halálosnak vélt sebek is pár nap alatt begyógyulnak.

Naomi Szigetre érkezésekor szerzett tüdősérülését Mikhail nagyjából ellátta, de a nagyját a Szigetre hagyta, mondva, hogy a nő pár nap alatt meggyógyul -- a Szigeten a sebek gyógyulása más ütemben megy végbe, mint a világ többi részén. Ezt láttuk korábban is, John lába a 'Lockdown' című epizódban szerzett sérüléséből igen hamar kigyógyult, akárcsak Michael, aki vállon lőtte magát, a seb viszont pár napon belül begyógyult. Sőt, Jack sérülése, amit a zuhanáskor szerzett, és amit Kate kellett bevarrjon, egyáltalán nem zavarta többet a férfit.

A 3. évados 'D.O.C.' című epizódban Juliet megemlíti, hogy a férfiaknak spermiumszáma az egekben van, a normálist többszörösen túlhaladja. Ezért létezik az, hogy, bár Jin nemzőképtelen, mégis teherbe ejtette feleségét, Sunt, aki 9 hónappal később egy egészséges kislányt hozott a világra. Daniel Faraday-nak  a Sziget "visszaadta" az elméjét, ugyanis a férfi lassan mindenre kezdett visszaemlékezni. Bár a folyamat elsőre lassúnak bizonyult, miután a Sziget elkezdett időben ugrálni, az emlékek visszatérése exponenciálisan növekedni kezdett.

A Romoknál Ben elmondta Johnnak, hogy a Sziget nem gyógyít meg mindenkit, igenis választékosan tesz csodákat. Bár meggyógyította Rose rákját, Shannont nem segítette ki a bajból, mikor Ana Lucia hasbalőtte, ahogy Boone vagy Libby lassú halálát sem akadályozta meg. Az eddigi egyedüli ember, akit a Sziget többször meggyógyított, az John Locke.

Ben és a Sziget történelme külön említést igényel: bár Ben kiskora óta a Szigeten volt, DHARMA-sként, hamar átállt a Többiek oldalára. A hivatásos manipulátoron akkor fejthette ki hatását először a gyógyító erő, miután Sayid mellkason lőtte, és Richard Alpert elvitte majdani vezetőjüket a Templomhoz. Bár Ben teljesen meggyógyult, semmire nem emlékszik az incidensből. Ezek után, a felnőtt Ben szervezetében kialakult egy daganat -- a csodatevő, betegség mentes Szigeten a Többiek vezetője súlyosan megbetegedett. Miután Jack eltávolította a daganatot, Ben rendkívül gyorsan felépült, és azóta látszólag semmi komolyabb egészségügyi gonddal nem küszködik.

A meggyógyítottak közé tartozik még Mikhail, Sawyer, Sayid.

Sziget energiája

Nagyon erős energiafoltok vannak a Sziget különböző pontjain. A DHARMA Kezdeményezés részben emiatt a hatalmas energia miatt vándorolt a Szigetre és épített állomásokat. Egyik állomásuk, az Orchidea egy ilyen energiamező fölé épült, azzal a céllal, hogy a tudósok saját hasznukra tudják váltani a Sziget e különleges képességét. Pontosan az energia forrása mellé építettek egy úgynevezett 'Vault'-ot, egy különleges kamrát, mely segítségével az időutazáson kísérleteztek, látszólag sikeresen. A 4. évad fináléjában e kamrát Ben tönkretette, hogy eljuthasson az energia forrását képző természetes barlangba, ahol egy ősi kerék található, mögötte pedig feltételezhetően maga az energiamező.

Egy másik hasonló energiafoltra épült a Hattyú állomás. Az állomás eredeti célja a Szigeten található különleges mágneses mező tanulmányozása és felhasználása volt, így valószínűsíthetjük, hogy az itt rejlő energia vagy mágneses, vagy elektromágneses természetű volt, ellentétben az Orchideánál találhatóval.Daniel Faraday szerint a Hattyú közelében található energia megközelítőleg 30.000-szer nagyobb, mint az Orchidea közelében található energia. Az Incidens miatt az energia kiszabadult, a DHARMA munkásai pedig egy vastag betonfalat húztak fel, hogy megvédjék a Szigetet, sőt a világot. Továbbá a Hattyú állomás rendeltetését meg kellett változtatni: egy munkás minden 108. percben meg kellett nyomjon egy gombot, így kisütve a felhalmozódott energiát.

Navigációs gondok

Rendkívül nehéz tájékozódni, megtalálni illetve elhagyni a Szigetet. Valószinűleg a Sziget energiája egyfajta burkot képez a körül, így megvédve a Szigetet. A DHARMA-sok sok év kutatás után megtalálták a Szigetet, majd első dolguk az lehetett, hogy megépítették a szonárjelzőket, így lehetővé téve a Sziget későbbi, újboli megtalálását. Mikor Desmond megpróbálta elhagyni a Szigetet a vitorlásával, körbe-körbe ment, és végül csak a Szigeten kötött ki.

Ben is és Faraday is tisztában van azzal, hogy ha nem egy bizonyos irányon közelítik meg az emberek a Szigetet, akkor vagy soha nem találják meg a ki- illetve beutat, vagy pedig rettentő "mellékhatásoknak" lesznek kitéve. Ben azt mondta Michaelnak, hogy a 325-öst irányt tartsa, ha biztonságban akar kijutni. Faraday azt utasította Frank Lapidus-nak, hogy szigorúan tartsa a 305-ös irányt, máskülönben bajban lesznek.

A burok miatt a Sziget nincs összhangban a külvilággal -- bár nincs egy pontos időkülönbség, a Sziget a mozgatása előtt egy kis idővel a múltban volt. Faraday kísérlete (a Khana-ról egy kisebb rakétát lőttek ki a Szigetre) azt mutatta, hogy 31 perc különbség van a Sziget meg a külvilág között. Gault, a Kahana kapitánya szerint az időkülönbség, és az azt okozó burok közelsége miatt kezdett a hajó legénysége lassacskán megbolondulni: az emberek öngyilkos hajlamokat mutattak, egyikőjük, Regina meg láncokkal a testén a vízbe ugrott.

Az időkülönbség rendkívül változékony, Michaelék hihetetlen gyorsasággal értek ki a Szigetről, míg Jackék egy hétig hánykolódtak a vizen. A 2. évadban a Szigetre érkezett Hattyús élelmiszer ellátmány is valószinűleg a burok meg az időeltolódás miatt érkezett meg évekkel később, mint kellett volna.